MLM: Multi Level Marketing, het grote piramidespel

Multi Level Marketing (verder MLM) is een redelijk onbekende vorm van geld verdienen. Toch komt deze vorm van zaken doen vaak naar boven als je snel rijk wil worden. Multi level marketing heet zo omdat een verkoper kan verdienen aan het aanbrengen van nieuwe verkopers. Als die geld verdienen, dan verdient de verkoper die hen heeft aangebracht daar ook geld aan. Een provisie-systeem dus.

Veel websites promoten multi level marketing en zijn er dus erg positief over. Deze website promoot het niet en is er al helemaal niet positief over. Het is een verkooptactiek waarvan zelfs bekende bedrijven als Herbalife zich bedienen. Word je rijk van multi level marketing? Ja, als je de oprichter bent wel. Als je een verkoper bent niet. Het kost je geld en moeite, maar meer dan 99% van de deelnemers verdient er geen geld aan.

Multi level marketing: Het systeem

Hoe werkt multi level marketing? Het idee is een combinatie tussen een verkooporganisatie en een piramidespel. Er zijn wat variaties, maar het komt op het volgende neer.

Albert staat aan de top met een lekker klinkend product zoals ‘de beste sportdrank ooit’. Het product is veel te duur, maar dat maakt niet uit: Albert heeft een andere manier gevonden om rijk te worden. Hij rekruteert Bob, die zijn producten zal gaan verkopen. Wanneer Bob 1000 flessen sportdrank per jaar verkoopt is het mogelijk voor hem om andere verkopers aan te dragen bij Albert. Als hij er meer dan 20 heeft aangedragen zal hij provisie krijgen van de verkopen van die anderen. Snel geld, zo verzekert Albert hem. Bob ziet zichzelf al op zijn eigen palmeiland zitten met een piña colada en doet zijn uiterste best.

Het blijkt echter erg moeilijk om die 1000 te dure flessen te verkopen. Bob besluit dat hij dan zelf maar een jaar lang sportdrank drinkt en koopt ze zelf. Daarna rekruteert hij twintig anderen waarvan hij provisie wil verdienen. Leeft Bob nog lang en gelukkig? Nee, althans, niet op dat palmeiland met die piña colada. Bob kan waarschijnlijk niet genoeg anderen vinden die zijn sportdrank willen kopen of die de drank ook willen gaan verkopen.

Het kan overigens ook zo zijn dat Bob wel iemand vindt die ook wil gaan verkopen, zijn kennis Carla bijvoorbeeld. Bob kan provisie krijgen van de verkopen van Carla, maar moet nog steeds 1000 flessen per jaar zélf ‘verkopen’ om daar recht op te blijven hebben én moet nog steeds 19 anderen aandragen. Vrijwel altijd zijn de kosten hoger dan de opbrengsten uit provisie van andermans verkopen, als er al 20 anderen gevonden kunnen worden. Verkopers kopen zelf meer sportdrank dan daadwerkelijke klanten, alleen maar om uiteindelijk provisie te kunnen opstrijken en de droom van ‘snel rijk’ en ‘gemakkelijk geld’ te kunnen behouden. Bob en Carla maken fikse verliezen met multi level marketing, maar Albert blijft hen ervan overtuigen dat ook zij makkelijk rijk kunnen worden. Ondertussen drinken Bob en Carla niks anders dan sportdrank.

En Albert? Hij verkoopt elk jaar 1000 flessen met troep aan Bob én 1000 aan Carla en dat gaat zo maar door, terwijl zij zorgen voor nieuwe ‘verkopers’. Albert drinkt geen te dure sportdrank. Albert drinkt á la James Bond een Bollinger RD Champagne uit 1984. De heerlijke smaak van het succes van multi level marketing.

Waarom geloven veel mensen in multi level marketing?

Uiteraard is Albert niet zo dom om het systeem zo doorzichtig in de markt te zetten zoals ik hierboven heb gedaan. Albert is slim en laat het geheel bedekt met een geheimzinnige sluier en laat de term multi level marketing ook liever niet vallen. Hij vertelt Bob dat hij makkelijk rijk kan worden door provisie te krijgen door het aanbrengen van andere verkopers. Die andere verkopers zijn immers erg gemotiveerd om 1000 flessen te verkopen, want dan kunnen zij ook provisies gaan verdienen. Aan die verkopers verdient Bob dan ook weer een klein percentage (zo’n 10 tot 20%) wanneer hij er meer dan 20 heeft aangebracht bij Albert.

Rekensommen met hoeveel hij kan verdienen schieten voorbij en ze zijn allemaal even positief. Die 1000 flessen verkoop je zonder problemen aan je vrienden en familie. Het is immers een goed product! Je maakt je vrienden blij, je familie blij en je verdient veel geld. De potentie is ongelimiteerd! Je verdient makkelijk een passief inkomen van 10.000 euro per week wanneer jij 20 mensen aanbrengt waarvan je geld verdient en zij ook weer 20 mensen aanbrengen enzovoort. Eventuele vragen over een piramidespel worden weggewuifd, er worden toch producten verkocht? Hoe kan het dan een piramidespel zijn? Iedereen die iets anders zegt is gewoon jaloers.

Eventuele bezwaren die Bob op Niet Snel Rijk .nl vindt worden weggewuifd: als je niet succesvol bent met multi level marketing heb je het aan jezelf te danken. De falers zijn juist degenen die niet doorzetten. Multi level marketing is de toekomst en de mensen van Niet Snel Rijk .nl zijn maar jaloers.

Addertjes onder het gras bij multi level marketing?

Waarom zou je dan toch niet aan multi level marketing moeten meedoen? Wat zijn de grote nadelen van het programma die doodgezwegen worden? Het zijn er een aantal:

1. Je verkoopt troep, of in ieder geval een veel te duur product. Waarom zou iemand sportdrank van je willen kopen voor de dubbele prijs? Het mag dan wel ‘geweldige’ sportdrank zijn, maar als de concurrentie voor minder dan de helft in de winkel ligt, moet je toch wel een geweldige verkoper zijn om jouw product nog kwijt te kunnen. De enigen die je té dure product willen kopen zijn vrienden en familie, enkel omdat ze je vertrouwen. Het is niet goed voor je familiebanden en vriendschappen als blijkt dat je dure rommel verkoopt.

2. Je start een bedrijf en dat is niet zomaar iets lichtzinnigs. Een bedrijf starten betekent kans op winst, maar óók kans op verlies. Dat wordt voor het gemak maar even verzwegen. Vooral in het geval van multi level marketing is de kans op verlies fiks, al wordt daar snel overheen gepraat, de verliezers zijn het immers zelf schuld. Jij gaat natuurlijk wél succesvol worden en gaat 10.000 euro per week verdienen.

3. Omdat je niet als ‘faler’ gezien wil worden en omdat je veel geld wil verdienen via provisies, is de kans groot dat je je eigen producten gaat kopen. Degene die provisie aan je gaat verdienen weet dat, hij heeft waarschijnlijk zijn 1000 producten ook zelf gekocht om provisie te kunnen gaan verdienen. Als hij het niet kan, waarom zou jij ze dan wel verkocht krijgen?

4. De potentie van multi level marketing is nooit ongelimiteerd. Als iedereen 20 anderen moet aandragen voordat er een recht op provisie bestaat, is de markt al snel uitgeput. Als Bob 20 anderen aan kan dragen, dan moeten die 20 (waaronder Carla) er al 400 aandragen. Die 400 moeten er 8000 aandragen en die 8000 moeten er 160.000 aandragen. Er zijn dan 160.000 sportdrankverkopers in Nederland die samen 3,2 miljoen mensen moeten aandragen. Dan gaan we slechts 5 niveau’s diep. Die 3,2 miljoen mensen moeten dan weer tegen elk van hun verkopers zeggen dat het programma ongelimiteerd is en er altijd nieuwe personen gevonden kunnen worden. Zelfs als iedereen in Nederland één flesje sportdrank per dag zou drinken, ook zieken, bejaarden, babies en andere niet-sporters, zelfs dán kan niet elk van de verkopers 1000 flessen per jaar verkopen. De helft van de huishoudens in Nederland zou sportdrank verkopen. De ongelimiteerdheid van multi level marketing simpelweg onzin.

5. Als je instapt bij een multi level marketing programma, stap je waarschijnlijk onderaan in. Onderaan zitten bij een (verkapt) piramidespel is altijd slecht aangezien je geen anderen meer kunt vinden die willen meedoen. Bovenin zitten is strafbaar, maar onderin zitten is simpelweg dom. Kijk naar de berekening bij punt 4. Aangezien je niet weet waar in de piramide je instapt kun je maar beter niet instappen.

6. Er zijn onderzoeken gedaan naar de daadwerkelijke inkomsten van deelnemers van multi level marketing. De conclusie uit een van die onderzoeken was dat in een bepaald geval slechts 90 van de 33.000 mensen winst maakten.

7. Een ander onderzoek toonde aan dat bij een bepaald programma slechts 1% van de mensen provisies kregen. In totaal verdiende slechts 1 op de 1000 meer dan 100 dollar (zo’n 80 euro) per week.

8. Roland Whitsell, een voormalig professor in de bedrijfseconomie heeft multi level marketing 40 jaar lang onderzocht. Hij kwam onder andere tot de conclusie dat vrijwel niemand meer dan anderhalve dollar per uur verdient met multi level marketing. Dat staat gelijk aan 1 euro en 20 cent. Dan kun je beter gaan werken, toch?

9. Dat het geen piramidespel is is onzin. Het is een verkapt piramidespel. Waar normaal simpelweg geld naar de top wordt gestuurd, is dat hier niet het geval. Hier worden producten verkocht. Weliswaar veel te duur, maar het zijn producten, toch? Nee. Als de winst afhankelijk is van de inleg van latere deelnemers én er geen reële prijs wordt betaald voor die producten is het een piramidespel. Dat zegt het hoogste rechtscollege van Nederland, de Hoge Raad. Of je het dan multi level marketing noemt maakt niets uit, het is een piramidespel en is dus verboden.

Andere soorten multi level marketing

Zoals al eerder is gezegd, is het niet per se nodig dat precies het voorgaande schema wordt gevolgd. Mensen die aan multi level marketing doen zijn creatief, vooral als ze met het opzetten van zo’n ‘bedrijf’ veel geld kunnen verdienen. Er hoeven in dat geval niet eens fysieke producten aanwezig te zijn, een (overigens waardeloos) e-book is voldoende.

Er zijn de laatste tijd dan ook veel websites die die redenering volgen. Uiteraard wordt het niet beschreven dat het om het (negatief klinkende) multi level marketing gaat. Dat blijkt pas uit de uitvoering. Hoe werkt het? Vier mensen hebben een verschillend e-book. Bijvoorbeeld:

1. Pietje – E-book: “Hoe word ik rijk?”

2. Jantje – E-book: “Waar haal ik geld vandaan?”

3. Truusje – E-book: “Snel rijk!”

4. Klaasje – E-book: “Enorme winsten!”

Jouw opdracht om rijk te worden: betaal aan alle vier de personen 50 euro. Je krijgt daarvoor de vier e-books. Daarna haal je de naam bij 4 weg en schuif je de namen bij 1 tot 3 door. Bij 1 zet je je eigen naam. Je krijgt dan:

1. Je eigen naam – E-book: “Hoe word ik rijk?”

2. Pietje – E-book: “Waar haal ik geld vandaan?”

3. Jantje – E-book: “Snel rijk!”

4. Truusje – E-book: “Enorme winsten!”

Stuur het daarna naar zoveel mogelijk personen door die hetzelfde doen. Van al die personen zul je dan 50 euro ontvangen en van alle personen die het doorsturen wederom 50 euro, et cetera, totdat je uit het systeem valt omdat je bij 4 bent aangekomen. Ook hier zijn de gunstige rekensommen weer aanwezig: Als jij de lijst naar 10 mensen doorstuurt, krijg je van die 10 allen 50 euro. Als die personen het weer naar 10 mensen doorsturen (jij komt op plaats 2 te staan dan) krijg je van 100 mensen 50 euro. Die sturen het weer naar 10 mensen door (jij komt op plaats 3), en je krijgt van 1.000 mensen 50 euro. Die sturen het ook weer naar 10 mensen door en jij (inmiddels op plaats 4) krijgt van 10.000 mensen 50 euro. Je totale winst is 500 + 5.000 + 50.000 + 500.000. Dat is maar liefst 555.500 euro!!! En dat alles met een inleg van 4 x 50 euro! Multi level marketing op zijn best.

Het idee is duidelijk. Je kunt nooit genoeg mensen vinden om mee te doen met deze onzin en je bent je 200 euro inleg kwijt. Zie daarvoor ook punt 5. dat eerder is gemaakt. Veel mensen herkennen multi level marketing, zien in dat het een verkapt piramidespel is en zullen nooit meedoen.

En de e-books dan? Daarin staat waardeloze informatie. De e-books zijn nodig omdat het geheel anders een zuiver piramidespel zou zijn. 50 euro voor een e-book zonder nuttige informatie is echter geen ‘reële prijs’ en deze werkwijze kan dus alsnog als een piramidespel worden aangemerkt. Wederom een voorbeeld van multi level marketing dat in de praktijk wordt gebruikt, maar niet is toegestaan.

Conclusie

Doe niet mee aan multi level marketing. Hoewel er bonafide programma’s zouden kunnen bestaan, zijn de meeste programma’s dat niet. Ze leveren geen voordeel op wanneer je niet aan de top staat. Probeer ook niet aan de top te staan, het runnen van een (verkapt) piramidespel is strafbaar. Ben tevens zéér achterdochtig als je een advertentie leest waarin anderen vertellen over het enorme verdienpotentieel en hun eigen enorme verdiensten. Het is simpelweg overdreven en niet waar.

Ga je toch beginnen met multi level marketing, dan zul je familie en vrienden als eerste afzetmarkt hebben. Zij zullen je producten willen kopen, maar enkel omdat ze jou mogen. Het levert je waarschijnlijk veel boze gezichten op omdat je ze troep verkoopt. Daarbij kun je nooit genoeg nieuwe verkopers vinden om daar genoeg voordeel uit te trekken. Doe het niet.

Noot: excuses voor de advertenties bij dit artikel. Aangezien deze worden ingevuld door Google en gebaseerd zijn op woorden uit de tekst, zal er vaak worden geadverteerd voor juist het soort multi level marketing-programma’s die hierboven worden afgeraden. Helaas is hier geen (of in elk geval weinig) invloed op uit te oefenen.

28 gedachten over “MLM: Multi Level Marketing, het grote piramidespel”

 1. Kijk je hebt volledig gelijk als het gaat om veel te dure produkten. Maar als het gaat om bedragen van maar 0.001 cent dan heb je het over tienden van centen. Als je dan 10 mailtjes klikt om expres betaald reclame te kijken, zit jij met je teksten ook verkeerde mensen te veroordelen. Sommige mensen vinden het nueenmaal leuk om zich voor reclame kijken te laten betalen. Ik doe al een tijd mee met deze club. Ze hebben mij ook steeds prompt als ik de euro bij elkaar gespaard had met emailtjes bekijken van ze, uitbetaald. Deze opmerkelijke prestatie laat zien dat een MLM systeem in bijzondere gevallen weldegelijk prima kan functioneren, als je maar weet waar je mee bezig bent! Als jij per dag 4 mailtjes kunt klikken hoef jij op 4 sites niet meer te zoeken; die zijn voor jou opgezocht. Soms met hele leuke aanbiedingen. Het is dan stimulerend om er mensen voor te vinden die -net als jij- ook betaald krijgen om de leuk voor je uitgezochte reclame te bekijken. Er zou maar net iets nuttigs tussen te vinden zijn. Derhalve vind ik ook dat je ook de uitzonderingen moet vermelden die het WEL goed doen met hun MLM systeem en dat zijn er nogal wat : AMWAY, McDonalds, Kentucky Fried Chicken, SubWay, MW, LW, Quorum alarm systems, Tupperware, Avon cosmetics, (deze is niet 100% MLM maar FLM (Fixed) Level Marketing. Dit betekent dat je als deelnemende verkoopster of verkoper alleen maar winst maakt over de verkoop. Dat is een zakcentje. Leuk om te verdienen als je het werk leuk vind. Maar de enige die provisie over je verkopen ontvangt is de rayon manager. Die krijgt betaald per maand, jij krijgt een soort stukloon. Als je dus 10 flessen parfum verkoopt voor 60 euro per stuk en je hebt ze zelf gekocht van de firm voor 40 euro per stuk heb je 20 x 10 euro das 200 euro verdiend. Heb je 10 verkopen gedaan, moest je zelf 400 euro voorschieten en krijg je er 600 terug. Gaat het alsnog mis met de verkoop kun je de overgebleven fles terugsturen voor een refund.

  1. In het bijzondere systeem dat u weergeeft waarbij u tienden van centen verdient, lijkt MLM inderdaad te werken. Feit is echter nog steeds dat u mensen probeert over te halen veel te veel (in dit geval tijd) te investeren in iets dat nauwelijks rendement maakt, maar het is inderdaad anders dan alle andere systemen. Dat is overigens ook logisch: elk Multi Level Marketing-systeem heeft een andere opzet. Overigens hebben we een apart artikel geschreven over deze e-mail-spaarprogramma’s: http://www.nietsnelrijk.nl/spaarprogrammas1.html

   Overigens noemt u als uitzonderingen onder meer McDonalds, KFC en SubWay. Dat zijn geen bedrijven die aan Multi Level Marketing doen, maar simpelweg franchiseformules. Hoewel er een kleine overeenkomst tussen beiden is, is het niet terecht om ze te vergelijken.

   De andere uitzonderingen die u noemt zijn niet allemaal bij ons bekend, maar bijvoorbeeld Amway doet juist datgene wat in het artikel wordt beschreven en is daarom (terecht) controversieel.

   1. Anway bestaat al vanaf 1974 en is uitgegroeid tot miljarden bedrijf. Hier zijn veel mensen goed rijk van geworden, ook die veel later ingestapt zijn. Het is een mlm bedrijf. Piramide???? Nee!!! Vele malen jurisprudentie over geweest. MLM is geen piramide, vele bedrijven gaan al decennia mee met omzetten waar veel traditionele bedrijven alleen maar van kunnen dromen. En de oprichters strafbaar??? Nee hoor, lopen gewoon nog vrij rond. Denk na: wanneer dit strafbaar zou zijn, waarom bestaan al deze bedrijven dan nog. Eerst huiswerk doen, dan pas publiceren zou ik zeggen.

 2. Bij deze t0och even een korte reactie. Een vriend van mij is 5 maanden geleden met Herbalife gestart en is hier in 1 keer prima mee gaan draaien. Ook de mensen in zijn eigen organisatie doen het goed en verdienen een leuk centje bij.

  Ik kan mij dus niet vinden in de term ”controversieel”zoals in het artikel beschreven. Herbalife is overigens de officiële voedingspartner van Ajax & de KNZB. Wanneer er sprake is van dubieuze praktijken zal e.e.a. toch echt wel onderzocht zijn door de juristen van de partijen.

  1. Dank voor uw reactie!

   De vraag is: wat is prima mee gaan draaien? Haalt hij er een fatsoenlijk inkomen uit vergeleken met de moeite die hij erin steekt? Verkoopt hij (te) dure producten aan familie en vrienden, of verkoopt hij ook aan mensen waar hij niet zijn persoonlijke goodwill moet inzetten?

   Herbalife is controversieel, dat is een feit. Ze zijn veroordeeld voor het runnen van een piramidespel in België (hoger beroep is aangetekend en moet nog dienen). Dat Ajax en de KNZB Herbalife als officiële voedingspartner (dat heet eigenlijk: sponsor, geldschieter) hebben wil niet zo veel zeggen. Herbalife geeft hen ‘gratis geld’ en zeg daar maar eens nee tegen. Het betekent in elk geval zeker niet dat Herbalife geen piramidespel, piramideverkoop of mlm (multi level marketing) zou zijn.

   Wij zeggen niet dat Herbalife een oplichtersbende is, maar controversieel is het zeker. Wij zouden ons geld er niet in stoppen en adviseren dat ook aan lezers van dit bericht.

 3. Ik denk dat de bedenker van nietsnelrijk.nl zelf een blauwtje heeft gelopen in mlm en uit een gefrustreerde actie deze website heeft gebouwd. Ik ga niet eens noemen waar ik mee start want het vooroordeel ligt al snel klaar zoals blijkt uit de bovenstaande reactie. Het lijkt erop dat we hier dan ook te maken hebben met een sceptisch iemand die niet genoeg verkooptechnieken heeft om mlm te kunnen neerzetten op een constructieve manier.

  1. Inderdaad helemaal eens met Daniel. De schrijver zou eerlijk en transparant moeten zijn, zijn eigen pogingen moeten beschrijven en niet moeten volstaan met een mening en aannames die nergens op zijn gebaseerd. Ik ken vele, lees vele mensen die succesvol zijn met MLM.
   Bill Gates zei pas nog: als ik Microsoft nog eens zou kunnen oprichten in deze tijd zou ik het doen volgens MLM. Nog meer mensen zouden dan succesvol zijn geweest!

   1. Dat heeft bill gates nooit gezegd, dat is typisch weer zo’n ‘voorbeeld van MLM ‘guru’s’om mensen over te halen. laat jij dan maar zien wanneer en waar hij dit precies gezegd heeft. Ik wens jullie veel succes met opstarten van jullie MLM en hopelijk houdt je nog wat geld over om van te eten….

  2. Ik denk dat de bedenker vannietsnelrijk inderdaad te maken heeft gehad met deze malafide praktijken en anderen hier terecht voor wilt waarschuwen. Het feit dat jij meedoet aaneen mlm scheme en je dromen niet induigen wilt zien vallen maakt het verhaal van deze auteur niet minder waard. Heb ook een tijd in zo’n troep gezeten en nee. Het is precies hoe de auteur het beschrijft. Mooie motiverende praat, rekensommen over hoeveel je wel niet binnen 1 jaar kanverdienen. Maar NIEMAND die dat geld heeft gezien of gekregen. Niet snel rijk, petje af voor het inzetten voor de mensen die zich oprecht afvragen of ze hier aan mee moeten doen ofniet. Dankjullie wel!

  1. Leer jij maar eens een grammaticaal correct opgebouwde zin te maken c.q. schrijven. Kom je zelf wel wijs uit bovenstaande zin ?

 4. Vandaag ook weer zo’n lutser in de zaak gehad. Gaf mij zijn kaartje en zegt… ”Dit kaartje is geld waard”

  Weer een mlm verhaal…. zucht,gnif,lach…triest.

 5. Wat ik maar niet kan begrijpen is dat mensen hier telkens weer intrappen. Slimme mensen…, het is diep triest. Mijn goede vriendin Lotte heeft zich aangesloten bij een MLM bedrijf en het lijkt wel alsof ze is gebrainwashed door een secte. Ze kraamt alleen nog maar onzin uit. En dan elk gesprek gaat alleen nog maar over haar succes en hoeveel ze gaat verdienen en hoeveel mensen er voor haar werken blablablaaaa… ondertussen moet ze geld lenen van mij om de huur te kunnen betalen, dus zo goed gaat het denk ik niet. MLM is bullshit. En ik weet gewoon zeker dat ze hieraan begonnen is door mij…. ze zag hoe ik mijn geld online verdiende via een onafhankelijk systeem en binnen drie maanden mijn baan had opgezegd. Helaas heeft ze gekozen voor een stelletje oplichters in plaats van een legit systeem te gebruiken. Lieve mensen begin niet aan MLM!! het is oplichterij. als je geld wil verdienen doe dat dan onafhankelijk!
  kijk eens op [SPAM] voor meer infromatie

 6. MLM is een van de oudste verkoop varianten die er is. Er zijn ongetwijfeld Bedrijven die misbruik maken van de situatie. Echter klaagt niemand over de gloeilamp bij blokker die wordt ingekocht voor 0,80 cent en voor 4,25 wordt verkocht. Of die spijkerbroek van 175,- die in werkelijkheid qua inkoop op 25,- zit.

  Grote merken zijn vaak begonnen met MLM verkoop en daar is niets mis mee. Sterker nog. Met de huidige technische mogelijkheden worden de consumenten er zelf beter van. Door slimme systemen te bouwen en deze te laten dragen door een MLM netwerk kan een producent tot wel 30% van de prijs laten vallen.

  Dus je zwart wit verhaaltje is erg eenzijdig gebracht en heeft erg veel weg van een zielig jongetje die tegen de wereld zit aan te trappen.

  En dat is erg jammer..

  In elke beroepsgroep zitten mensen die proberen geld te verdienen…Legale oplichting wordt gedaan door de overheid en banken…dat is geld schuiven met een sausje van ‘de overheid”

  Dus de discussie wil ik graag aan. Maar dan met iemand die objectief in het leven staat en appels met appels vergelijkt en anders gewoon de goede en de slechte bedrijven bij naam noemt.

  1. Wat ik hier niet snap is dat je zegt: grote bedrijven doen het ook, dus jij bent eigenlijk gewoon een beetje aan het zeiken. Dus omdat grote bedrijven – die meestal het grootste gebrek aan ethiek hebben – het doen, moeten wij het ook maar doen? Sorry ik ben niet zo’n sluit aan in de rij schaap en doe wat anderen doen alleen omdat iedereen het doet. Wat nou als er een waarheid is, die gevolgd wordt door 1 persoon en de rest van de mensen zit niet op de waarheid. Ga jij dan naar die ene persoon of naar al die anderen? Tuurlijk is business een enal oplichting. Zoals die broek die voor 1,50 wordt gemaakt en voor 50 euro wordt verkocht. Moeten wij dan ook figuurlijk die arme kindjes in sweatshops voor ons laten werken? Wil je objectief zijn en over zaken en feiten praten? dan moet je ethiek in verantwoording nemen. Zonder ethiek zijn er geen zaken. Zaken zonder ethiek zijn vaak oplichterij. klaar. ik ga ook graag dediscussie aan 🙂

   1. Het is dan maar de vraag hoe erg ethiek je boeit. Het is makkelijk om je morele compas op hol te laten slaan wanneer je geconfronteerd wordt met geld. En als je al dat geld eenmaal hebt, had je liever een werkend moreel compas gehad aangezien je dat geld alleen kan delen met de mensen die van je houden vanwege je geld. Ik ken weinig gelukkige maar rijke mensen. De enige mensen die rijk en gelukkig zijn, zijn de mensendie al hun geld ook weer uitgeven aan goede doelen. Waterbronnen bouwen, voedseltuinen, huizen etc. Maar dat heeft allemaal niet met geld en zaken te maken he. Dus waarom zou je er naar om kijken. Ben echt benieuwd naar je antwoord.

  2. Heb je het artikel wel gelezen? Snap je wat MLM is? Noem eens drie “grote merken die vaak met MLM zijn begonnen” en nee, een winkel hebben of franchise is geen MLM.

   Als je Blokker met MLM vergelijkt en niet snapt dat een winkel marge nodig heeft om overhead te betalen en winst te maken dan kun je beter je mond houden in plaats van de auteur af te kraken.
   Misschien kun je beter dan zelf die gloeilamp in China gaan halen en 80 cent betalen. Als je wilt dat hij hier om de hoek in een verwarmde en verlichte winkel ligt, netjes in een NL verpakking en dat er ook nog iemand in de winkel staat waar je iets aan kunt vragen dan betaal je iets meer. Gek he?

   Grappig dat je zegt dat er in elke beroepsgroep wel iemand is die geld probeert te verdienen. Ik weet niet wat voor uitkeringstrekker jij bent maar ik denk dat íedereen in élke beroepsgroep geld probeert te verdienen. Ook zoiets gek… Mensen hebben namelijk hypotheken en willen af en toe eten en misschien wat kleding kopen of wat leuks doen.

   Misschien moet je even terugkomen naar aarde voordat je reageert.

 7. Wat is niet niet een piramide spel. Als je voor een baas werkt begin je eerst ook onder aan. En je moet dan ook gezien worden. Dat is bij een baas ook zo. Om aan de top te komen. Oke moet het eerst ook nog zien en dan geloven. Maar ik ga er vrolijk mee verder. Zit toch thuis want voor een kinder oppas ga ik niet betalen. Wie weet gaat het me lukken hier mee. Niet geschoten is altijd mis. En weet nu ook wel hoe het ongeveer werkt. Koop gewoon niet te veel producten af en toe eens wat om te laten zien. En daar houdt het mee op. Ik kom zeker hier op terug 🙂

 8. Deze site is een zelf een MLM scam. Want om te kunnen reageren wil hij je naam en e-mail hebben. En data is geld en mailadressen brengen tegenwoordig veel op. Dus beste mensen: dit is een site vol met fake news. MLM werkt, en goed ook. Banken zijn dieven en de overheid berooft je. Wie niet in MLM gelooft, waar je zelf aan de slag kan zoals je wilt, blijft maar lekker gewoon een slaaf in een hamster wieltje rondlopen. Succes!

 9. Dank voor je mooie, uitgebreide artikel.
  Je ziet aan de reacties al behoorlijk wat emoties losraken.

  Is MLM dan per definitie een verkapt pyramidespel?

  Ik durf te zeggen dat het niet zo is. Toegegeven in dik 90% procent van de gevallen heb je gelijk.
  Toch is het pure idee achter MLM heel mooi, zolang het maar om een (white label) product gaat waar jezelf verbinding mee hebt, voor een prijs die je er zelf ook voor zou willen betalen, ZONDER dat je de mogelijkheid hebt er commissie mee te verkrijgen.

  Vaak worden de producten enorm duur omdat men vele lagen diep hoge commisies worden betaald, dit werft namelijk lekker makkelijk nieuwe mensen. En dat is dus precies wat niet je hoofddoel zal moeten zijn. Geld willen verdienen door mensen aan te trekken die geld willen verdienen.

  Hoe herken je dan een goed systeem.
  1. een mooi echt product voor een goede prijs
  2. Maar een beperkt aantal nivo diep voor met redelijk haalbare commisisie. Normale handel gaat over het algemeen 1 keer over de kop bij doorstroming. Als de totale commisies over alle lagen dus meer dan 50% van de aanschafwaarde is dan moet je jezelf vragen gaan stellen, het is immers maar uiteindelijk 1 verkoop van het product.

  3. Niet de verplichting hebben het product eerst zelf te moeten aanschaffen (bv als sample). Dit slaat namelijk helemaal nergens op en is inderdaad een verkooptruc om rotzooi door te duwen. Als je een product verkoopt waar je achter staat en de markt kent, dan kun je het echt wel zonder samples aan de man brengen.

  Nog veel beter is een product dat je al veel eerder zelf hebt gekocht omdat het product zelf je aantrok. Als je het een tijdje gebruikt hebt en je bent er zelf steeds tevreden over. Met andere woorden, je zou het zo weer kopen voor dezelfde prijs, dan weet je pas zeker dat je een product en systeem in handen hebt dat je zonder schoom en met veel passie kunt doorverkopen. Maar gaat aub jezelf niet in de maling lopen nemen, dat werkt niet en daar word je heel verdrietig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *